Obsah

A község jelene

 Az utolsó népszámlálás 2001-ben volt, amikoris a községnek 1942 lakosából 1217 szlovák nemzetiségű (62,7 %), 711 magyar (36,6 %), 7 cseh, morva vagy sziléz (0,4 %) és 3 egyéb nemzetiségű (0,05 %). A felekezeti megoszlás szempontjából legtöbb volt a római katolikus 1876 lakos (96,6 %). A legtöbb aktív kereső az iparban, az építészetben és a mezőgazdaságban dolgozott. A korösszetétel viszonylag kiegyensúlyozott, de az utóbbi években már mutatkozik az új demográfiai fejlődés, mely a fiatal nemzedék alacsonyabb szaporulatában nyilvánul meg.

Az 1989. évi novemberi események a magángazdálkodás fejlődését hozta magával. Jelenleg 8 mezőgazdasági és 33 egyéb területen működő bejegyzett magánvállakozó van a községben. Ők főleg az üzlet és a szolgáltatások különböző ágazataiban vállalkoznak. A községben van négy élelmiszerbolt, gyümölcs, - zöldség, műszaki és illatszerbolt, kertészeti cikkek valamint vendéglátó üzem, bisztró, cukrázda, húsbolt, textiláru, cipész, fagylaltárus és egy malom. Található itt fodrászat, gumiabroncs-javító, autószerelő, teherfuvarozó, villamos műszerész és egyéb. A községben posta, gyógyszertár és orvosi rendelő is működik.

A varázslatos környezet kiváló üdülési lehetőségeket kínál a pihenni vágyóknak. Ez főleg a hegyes terepnek, a gímesi várnak és a két tónak köszönhető. Kitűnők a lehetőségek a gombázók, vadászok és halászok számára. Üdülőközpontunk alkalmas kiindulási hely lehet környékünk nevezetességeinek, mint pl. a kistapolcsányi kastély és bölényrezervátum; a világhírű malonyai arborétum; a gímeskosztolányi román stílusú templom megtekintéséhez.

A magánvállalkozók bérbe vették a szálláshelyek nagy részét (kb. 400 ágyat), az üdülőhelyeken találhatók bárok, tenisz,- röplabda,-és futballpálya, szauna és vízibicikli-kölcsönző. Több mint 180 magán - és 25 vállalati üdülőházban van biztosítva szálláshely.

Mivel a község festői környezetben terül el, fellendült a turizmus. A község ismert szőlészeti és borászati terület, a szőlőhegyen 190 borospince épült. (1992-ben fejezték be a szőlőhegy villamositását.) Falunkban gazdag hagyománya van a népművészetnek, a folklórnak, (lakodalmi dalok, balladák stb.). Különféle ünnepélyes alkalmakkor megcsodálhatjuk az itteni színes népviseletet. Néhány évtizeddel ezelőtt még vásznat szőttek, hímeztek és csipkét is vertek a mesteremberek. Az ünnepélyeken fellépnek a helybeli gyermekcsoportok: a Villő és a Jelenček, valamint a női szlovák énekkar és a magyar menyecskekórus.

A feltüntetett adatokból egyértelműen kitűnik, hogy a község jelentősen kiépült, fellendült, hisz kiterjedt infrastruktúrával rendelkezik . A helyi önkormányzat - a község 9 tagú képviselő testülete a községi hivatal, élén a polgármesterrel - szoros együttműködésben a lakossággal, megvalósították az utóbbi évek igényes terveit.

1996-ban a legnagyobb beruházás a község gázosítása volt. Rekordidő alatt sikerült kiépíteni a 13.643 m hosszú gázvezeték-hálózatot. Felújításra kerültek a villamos létesítmények. Elkészült egy új trafóállomás és kettő ki lett cserélve nagyobb teljesítményűre. .A kultúrházban üzembe lett helyezve a légkondicionáló berendezés is. Ezen munkák mellett át lett helyezve a magasfeszültségű villanyhálózat az újonnan alakuló Újgímes II. utcába. Elkészült a kultúrház bekötőútja és a parkolóhely kiépítése is, melyek minőségileg és esztétikai szempontból is sikeresnek minősültek. Befejeződölt az ivóvízhálózat 3.843 hosszú fővezetékének lerakása, amely az újonnan kiépített HGJ-I megnevezésű vízforrásra lett rákapcsolva.

A falu önkormányzatának távlati terve: a lakosság életszínvonalának emelése, javítása. Célunk továbbá az idelátogatók pihenési, szórakozási igényeinek a kielégítése. Reméljük, hogy üdülő vendégeink szép emlékekkel távoznak majd tőlünk, ahová a jövőben is örömmel térnek vissza. Hangulatos községünkre mindannyian büszkék vagyunk.